Glacier & Bernina-belevenis

In deze reis staan de twee mooiste treinroutes van Zwiterland centraal: de Bernina Express en de Glacier Express. Dankzij de extra grote ramen in deze panoramatreinen heeft u een prachtig uitzicht op het Zwitserse landschap.

Prachtige reis met Bernina en Glacier Express
Route Gotthard Panorama Express optioneel
Uitbreiding in Zermatt en Lugano mogelijk
Ook retour naar Gornergrat mogelijk

Onderweg passeert u tal van indrukwekkende viaducten, zoals het reusachtige Landwasserviaduct bij Filisur en het het adembenemende keerviaduct van Brussio. Ook heeft u prachtig uitzicht bij het passeren van de Berninapas, de Oberalppass en de Rijnkloof. Optioneel is de route Gotthard Panorama Express (Lugano - Luzern). Het basisprogramma voor deze rondreis Zwitserland betreft vier dagen, optioneel uit te breiden tot maximaal acht dagen.

Reisschema

dag 1

Treineis naar Basel

Vertrek vanaf een Nederlands (of Belgisch) station naar keuze. Meestal rijdt er een directe trein vanuit Amsterdam (8:08), Utrecht (8:34) en Arnhem (9:07) naar Basel. Als deze trein rijdt, boeken we deze trein voor u. Het komt echter regelmatig voor dat er een extra overstap onderweg nodig is.

In Basel blijft u in het goed gewaardeerde GAIA Hotel, direct bij het station.

  • Vanaf 15 juli 2024 rijdt er geen directe trein meer naar Basel, er is dan altijd een overstap nodig.
  • Van 10 t/m 30 augustus is er op een deel van de route sprake van een treinvervangende bus.

Gaia Hotel Basel

lees meer
dag 2

Gotthard Panorama route

Vandaag reist u vanaf Basel via Luzern en Arth Goldau via de oude Gotthard route naar Lugano. Dit wordt ook wel de panoramaroute genoemd, vanwege het mooie uitzicht. Het symbool van de oude Gotthard route is de kerk van Wassen. Deze is tijdens de reis drie keer te zien. Dit komt door het hoogteverschil. Om het hoogteverschil te overwinnen zijn er keertunnels, zodat de trein zigzaggend kan klimmen.

In de regel vertrekt u rond tien uur en hoeft u alleen in Bellinzona over te stappen. De treinreis duurt vandaag ongeveer 4,5 uur.

Hotel Federale Lugano

lees meer
optionele dag

Dagje Lugano

Tip! Geniet nog een extra dag in het mooie Lugano, in de provincie Ticino. Met mediterrane flair biedt Lugano alle voordelen van een wereldstad en tegelijkertijd het cachet van een kleine stad. Een mooie stad om te verblijven dus. Tijdens uw verblijf in Lugano heeft u gratis toegang tot al het openbaar vervoer in de gehele provincie (2e klas). Met dit ticket kunt u dus niet alleen Lugano verkennen, maar ook reizen naar steden als Locarno en Bellinzona (bekend van de kastelen).

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 3

Per Bernina Express via Tirano naar Chur

Vandaag staat misschien wel de mooiste treinreis ter wereld op het programma: de Bernina Express. Maar u begint omstreeks 10 uur met een mooie busrit van Lugano naar Tirano. Daar heeft u gelegenheid om op eigen gelegenheid te lunchen. Daarna start de betoverende reis met de Bernina Express. Hoogtepunten: het spiraalviaduct van Brusio, de indrukwekkende Berninapas en het beroemde landwasserviaduct bij Filisur. Omstreeks 18:30 uur bereikt u Chur.

Central Hotel Post Chur

lees meer
optionele dag

Chur, de oudste stad van Zwitserland

Chur is een kleine stad, en tegelijkertijd ook de oudste stad van Zwitserland. De stad is niet heel spectaculair, maar prima als u eerst wilt bijkomen van de vorige reisdag.

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 4

Glacier Express naar Zermatt

Vandaag staat een adembenemende rit met de Glacier Express op het programma. Deze beroemde trein wordt ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd. Deze treinreis duurt circa zes uur. Onderweg geniet u van het uitzicht en reist u door bijvoorbeeld de Zwitserse Grand Canyon, en via de ruim 2.000 hoge Oberalppass. Daarna volgt de spectaculaire afdaling naar Andermatt. In een kwartier tijd daalt de trein 600 meter. De treinreis eindigt in Zermatt. De aankomsttijd is meestal om 17:10 of 18:10, tenzij deze treinen niet beschikbaar zijn. Dan komt u om 20:10 aan.

Hotel Butterfly Zermatt

lees meer
optionele dag

Dagje Zermatt / Gornergrat

Tip:
Het is dan zeker de moeite waard om het verblijf met een nacht te verlengen, zodat ook de Gornergratbahn ontdekt kan worden. Gornergrat is het één na hoogste station van Europa (3089 meter). Hier is ook een indrukwekkend uitzichtpunt met onbelemmerd zicht op de Matterhorn en de Monte Rosa, Matterhorn en meer dan twintig andere bergtoppen boven de vierduizendmetergrens.

We adviseren tickets voor de Gornergrat lokaal te kopen, zodat u weet wat voor weer het wordt (bij mistig weer is het een minder mooie ervaring).

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 5

Terugreis naar Nederland

Vandaag gaat de reis terug naar Nederland. Als u de reis niet verlengd heeft met een overnachting in Luzern reist u vandaag via de langste tunnel ter wereld naar Basel. Daar stapt u over op de ICE richting Nederland. Indien gewenst kunt u ook langs de mooie Rijnroute terugkeren. In de regel stapt u in Düsseldorf of Keulen over.

  • Van 10 t/m 30 augustus reist u vanwege ingrijpende werkzaamheden in Duitsland meestal via Parijs naar Nederland.

Glacier & Bernina-belevenis

Reis met de twee meest beroemde treinen van Zwitserland.

v.a. 955,- p.p.
Rondreis samenstellen
Glacier express

Hoogtepunten

Glacier express

Langzaamste sneltrein ter wereld

Bernina Express

Via de Albula- en Berninaspoorlijn
bekijk alle hoogtepunten

Optioneel in deze reis

Route Gotthard Panorama Express

Voeg een extra reisdag toe en reis via de oude Gotthard route.

Gornergrat

Ga in Zermatt per bergtrein naar de Gornergrat.

bekijk alle optie op deze reis

Inbegrepen in deze reis

Treinticket Nederland - Zwitserland v.v.

Vertrek vanaf een Nederlands (of Belgisch) station naar keuze.

Treintickets Zwitserland

Alle treintickets zijn inbegrepen. U reist met de Interrail Global Pass.

bekijk alles wat is inbegrepen

Niet inbegrepen in deze reis

Lunch en diner

Ontbijt is inbegrepen, lunch en diner in de basis niet.

Lokale toeristenbelasting

De lokale toeristenbelasting dient ter plekke betaald te worden, meestal tussen de 1 en 3 CHF per persoon per nacht.

bekijk alles wat niet is inbegrepen

Goed om te weten

Gewijzigd programma
Omdat Duitse treinen relatief vaak te laat zijn, hebben we besloten per 2024 standaard een overnachting in Basel aan te bieden, zodat de heenreis minder intensief is.

Werkzaamheden 2024
In Duitsland wordt er gewerkt aan verschillende spoorlijnen. De meest ingrijpende werkzaamheden vinden plaats in de periode van 10 t/m 30 augustus 2024 is er treinvervangend busvervoer tussen Karlsruhe en Baden-Baden. Op andere periodes rijden er in de regel gewoon treinen, bij eventuele werkzaamheden kan de reistijd wel langer zijn.

Tarieven
Goemde vanaf-prijs is op basis van twee personen. De beste tarieven zijn in de regel te vinden in oktober en april. De beschikbaarheid van de hotels en treinen wordt handmatig gecontroleerd.

Advies
We adviseren extra rustdagen aan het schema toe te voegen. Dat geeft mogelijkheden om de omgeving te ontdekken en tot rust te komen na een reisdag. Zermatt en Lugano zijn voor ons de favorieten.

Bernina Bus
De Bernina Bus rijdt in het laagseizoen alleen van donderdag tot en met zondag. Als de Bernina Bus niet rijdt of is volgereserveerd dan gaat de reis per trein via Monza naar Tirano.

Glacier Express
De Glacier Express rijdt tot en met 15 oktober 2023. Daarna heeft de Glacier Express een winterstop. In dat geval reist u per regionale trein.

Hotels
De beschikbaarheid van de accommodaties en panoramatreinen wordt handmatig gecontroleerd. In Zermatt is onze vaste parner Hotel Butterfly. Deze is regelmatig niet beschikbaar. We zoeken dan een alternatief goed hotel op loopafstand van het station. We kunnen dan geen halfpension aanbieden.

Treinticket
De basis voor deze reis vormt een Interrail Global Pass, geleverd als mobiele pas. Deze kunt u alleen op een smartphone of tablet laden. Onderweg houdt u in de app bij met welke treinen u reist. U krijgt van ons ook een reisschema. Vraag naar de mogelijkheden als u een papieren pas wilt. Hiervoor wordt een toeslag gevraagd.

Beschikbaarheid Panpramatreinen
Goed om te weten: de Glacier Express en Bernina Express zijn zeer populair. De 1e klas is vaak als eerste volgereserveerd, maar ook in de 2e klas is de vraag hoog. Mocht de trein zijn volgeboekt, dan overleggen we met u. Vaak is er nog wel ruimte in de vroege Glacier Express van 14:25 uur van Chur naar Zermatt. We boeken alleen als er geen plek is in de eerdere directe treinen.

Bij de Bernina Express kan het regionale treinstel uitkomst bieden. Hier kunnen meestal de ramen open, en heeft u vrije zitplaats keus. Zelf zijn we fan van het regionale treinstel, omdat we beter foto's en video's kunnen maken. De reserveringskosten (€ 25 pp) kunnen we in mindering brengen. Als u 1e klas reist, kunnen we eventueel uitwijken naar de 2e klas. Ook hier nemen we contact op, als de panoramaplaatsen in de Bernina Express niet beschikbaar zijn. Soms is het ook mogelijk om de Bernina Express vanuit St. Moritz te reserveren. Dan moet u echter al om 7 uur 's ochtends vertrekken.

De Glacier Express rijdt niet vanaf 13 oktober 2024 tot half december 2024. In deze periode reist u met de regionale trein.

Stiptheid
Zwitserse treinen staan bekend om hun stiptheid, de Duitse treinen om hun vertragingen. Daardoor kan het voorkomen dat de heen- en terugreis langer duren. We rekenen ruime overstaptijden.

Veel gestelde vragen

Wat voor treinticket krijg ik?

U krijgt alle benodigde treintickets. De basis is een mobiele Interrailpas, aangevuld met reserveringen en voor zover nodig andere tickets. Tijdens het reizen houdt u een reisschema bij in de Interrail-app. Wij maken voor u al een reisschema zodat het invullen extra snel gaat. Bovendien is de Interrail-app gekoppeld aan een reisplanner. Desgewenst kunnen we tegen extra kosten een papieren pas regelen.

Ik wil vooruit reizen, kan dat?

Vooraf is niet bekend welke stoelen vooruit of achteruit gaan. Als u met twee personen bent en u wilt graag vooruit reizen, kunt u aangeven dat u twee zitplaatsen tegenoverelkaar wilt. Dan kan één persoon zitten in de rijrichting.

Geef dit aan bij het opmerkingenveld tijdens het boeken of stuur na het boeken direct een e-mail om deze wens door te geven.

Wanneer is de beschikbaarheid van deze treinrondreis het beste?

Treinrondreizen naar Zwitserland zijn het best beschikbaar in april, mei, juli, augustus en oktober. Tijdig boeken is in alle gevalen aan te bevelen. Veel mensen die naar Zwitserland gaan reizen zonder kinderen en willen de zomervakantie vermijden. Daardoor zijn juni en september zeer populair. De overige maanden zijn ook populair, maar de beschikbaarheid is vaak wel beter. De 1e klas is in de trein vaak het snelst volgeboekt.

Voor de (Voordeel) Winter Treinrondreis geldt dat de beschikbaarheid met name in de Kerst- en Krokusvakantie minder goed is, omdat er dan veel wintersporters naar Zwitserland trekken. Buiten deze vakanties, bijvoorbeeld in januari, is de beschikbaarheid vaak beter.

Glacier & Bernina-belevenis

Reis met de twee meest beroemde treinen van Zwitserland.

v.a. 955,- p.p.
Rondreis samenstellen

Handige pagina's

Offerte aanvragen
Veel gestelde vragen
Over ons
Last minute trein

Garantie

Om de betrouwbaarheid van jouw reservering te waarborgen, zijn we geregistreerd bij het VZR Garantiefonds en aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Informatie

Treinrondreis.nl is een initiatief van Treinreiziger B.V.

Treinrondreis
Grondherendijk 41 a/b
3082 DG Rotterdam
Ons kantoor is geen bezoekadres

Telefoon: 010 - 26 13 0 43
Email: contact@treinrondreis.nl

Treinrondreis.nl is een handelsnaam van Treinreiziger B.V. (KVK 86245007). Op al onze pakketreizen is de EU-richtlijn 2015/2302 van toepassing. Zie: de pagina reizigersrechten/reisgarantie. Op alle reizen zijn onze (reis)voorwaarden van toepassing. Wij maken gebruik van cookies en handeren de volgend privacyverklaring. © 2021-2024 Treinrondreis.nl