Fotograaf: Stefan Verkerk

Bernina Express, de mooiste treinreis van Europa?

Zwitserland staat bekend om de spoorlijnen met adembenemende uitzichten. En inderdaad, er zijn vele indrukwekkende spoorlijnen. Maar het hoogtepunt is wat ons betreft de Albula- en Berninaspoorlijn, waar de Bernina Express overheen rijdt. Sterker nog, wat ons betreft is het zelfs de mooiste treinreis van Europa.

Albula Spoorlijn

De Bernina Express start in Chur, de oudste stad van Zwitserland. Het eerste deel gaat via de Albulaspoorlijn. Deze wordt niet alleen afgelegd door de Bernina Express, maar ook door de Glacier Express.
Bij vrijwel alle rondreizen legt u de gehele route van de Bernina Express af, maar stapt u niet bij het beginpunt in. Vaak verblijft u in Filisur of Bergün. Dit betekent dat het eerste deel van de route mogelijk aflegt met de Glacier Express, in plaats van de Bernina Express.
Hoogtepunt van de Albulaspoorlijn is het indrukwekkende Landwasser-viaduct bij Filisur. Ook indrukwekkend is hoe de Bernina Express vervolgens op weg naar Bergün 292 meter hoogteverschil overwint. De trein heeft geen tandradsysteem. Daarom zijn er een aantal keertunnels, waardoor de trein toch een aanzienlijk hoogteverschil kan overbruggen.

Bernina spoorlijn

Na de Albulaspoorlijn gaat de Bernina Express vanaf Pontresina verder via de minimaal tet zo indrukwekkende Bernina Spoorlijn. Deze lijn is net als de Albulaspoorlijn door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En dat is meer dan begrijpelijk. Het landschap is zeer indrukwekkend.

Eén van de hoogtepunten is de Montebello kurve. De trein maakt hier een scherpe bocht, waardoor treinreizigers een prachtig uitzicht hebben op de Morteratschgletsjer. Daarna zet de trein zich verder in beweging richting de Bernina Pass, waar de Bernina Express het meer Lagio Bianco passeert.

De Bernina Pass is met 2253 meter het hoogste punt dat de trein bereikt. Geen enkele internationale trein bereikt in Europa dergelijke hoogtes. Kort na de Bernina Pass volgt station Alp Grüm. Daarna zet de trein zich zich in beweging richting het spiraalviaduct van Brusio. Dit behoort eveneens tot de hoogtepunten van de Bernina Express. In een cirkelvormige boog daalt de trein hier af. Na Brusio komt langzaam maar zeker eindpunt Tirano inzicht.

Over de Bernina Express

De trein wordt getrokken door een regionaal treinstel. Deze is vrij toegankelijk zonder reserveringen. Vervolgens volgen de 1e en 2e klas panoramarijtuigen. Deze zijn alleen toegankelijk met verplichte reservering. Bij de meeste van onze rondreizen is de reservering inbegrepen. Bij enkele reizen is de reservering voor de Bernina Express optioneel. De panoramarijtuigen zijn in het hoogseizoen snel volgereserveerd. Zeker in de 1e klas. Mochten de panoramarijtuigen volgereserveerd zijn, dan nemen wij contact met u op.

Dienstregeling Bernina Express

De Bernina Express rijdt dagelijks.

Dienstregeling Chur - Tirano (- Lugano)

  • v. 8:32u uit Chur (spoor 10)
  • v. 9:33u uit Filisur (spoor 2)
  • v. 9:47u uit Bergün
  • Fotostop Alp Grüm van 10:59 tot 11:15u
  • a. 12:49 Tirano.

In Tirano kunt u lunchen en is er aansluiting op de Bernina Bus* (v. 14:20) naar Lugano (a. 17:30).

Dienstregeling (Lugano -) Tirano - Chur

De Bernina Bus* vertrekt om 10:00 uur uit Lugano en komt rond het middaguur (13:00 u) aan in Tirano, Daar heeft u gelegenheid om te lunchen.

  • v. 14:24 Tirano (spoor 4)
  • a. 17:04 Bergün
  • a. 17:17 Filisur (spoor 1)
  • a. 18:20 Chur

* De Bernina Bus rijdt dagelijks vanaf mei t/m medio oktober. In maart, april en november rijdt de bus in de regel van donderdag tot en met zondag.

De Bernina Express op het spiraalviaduct van Brusio

Reizen met Bernina Express

Handige pagina's

Offerte aanvragen
Veel gestelde vragen
Over ons
Last minute trein

Garantie

Om de betrouwbaarheid van jouw reservering te waarborgen, zijn we geregistreerd bij het VZR Garantiefonds en aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Informatie

Treinrondreis.nl is een initiatief van Treinreiziger B.V.

Treinrondreis
Grondherendijk 41 a/b
3082 DG Rotterdam
Ons kantoor is geen bezoekadres

Telefoon: 010 - 26 13 0 43
Email: contact@treinrondreis.nl

Treinrondreis.nl is een handelsnaam van Treinreiziger B.V. (KVK 86245007). Op al onze pakketreizen is de EU-richtlijn 2015/2302 van toepassing. Zie: de pagina reizigersrechten/reisgarantie. Op alle reizen zijn onze (reis)voorwaarden van toepassing. Wij maken gebruik van cookies en handeren de volgend privacyverklaring. © 2021-2024 Treinrondreis.nl