Treinrondreis.nl
Fotograaf: Stefan Verkerk

Bernina Express

Zwitserland staat bekend om de spoorlijnen met adembenemende uitzichten. En inderdaad, er zijn vele indrukwekkende spoorlijnen. Maar het hoogtepunt is wat ons betreft de Albula- en Berninaspoorlijn, waar de Bernina Express overheen rijdt. Sterker nog, wat ons betreft is het zelfs de mooiste treinreis van Europa.

Albula Spoorlijn

De Bernina Express start in Chur. Het eerste deel gaat via de Albulaspoorlijn. Deze wordt niet alleen afgelegd door de Bernina Express, maar ook door de Glacier Express.
Bij vrijwel alle rondreizen legt u de gehele route van de Bernina Express af, maar stapt u niet bij het beginpunt in. Vaak verblijft u in Filisur of Bergün. Dit betekent dat het eerste deel van de route mogelijk aflegt met de Glacier Express, in plaats van de Bernina Express.
Hoogtepunt van de Albulaspoorlijn is het indrukwekkende Landwasser-viaduct bij Filisur. Ook indrukwekkend is hoe de Bernina Express vervolgens op weg naar Bergün 292 meter hoogteverschil overwint. De trein heeft geen tandradsysteem. Daarom zijn er een aantal keertunnels, waardoor de trein toch een aanzienlijk hoogteverschil kan overbruggen.

Bernina spoorlijn

Na de Albulaspoorlijn gaat de Bernina Express vanaf Pontresina verder via de minimaal tet zo indrukwekkende Bernina Spoorlijn. Deze lijn is net als de Albulaspoorlijn door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En dat is meer dan begrijpelijk. Het landschap is zeer indrukwekkend.

Eén van de hoogtepunten is de Montebello kurve. De trein maakt hier een scherpe bocht, waardoor treinreizigers een prachtig uitzicht hebben op de Morteratschgletsjer. Daarna zet de trein zich verder in beweging richting de Bernina Pass, waar de Bernina Express het meer Lagio Bianco passeert.

De Bernina Pass is met 2253 meter het hoogste punt dat de trein bereikt. Geen enkele internationale trein bereikt in Europa dergelijke hoogtes. Kort na de Bernina Pass volgt station Alp Grüm. Daarna zet de trein zich zich in beweging richting het spiraalviaduct van Brusio. Dit behoort eveneens tot de hoogtepunten van de Bernina Express. In een cirkelvormige boog daalt de trein hier af. Na Brusio komt langzaam maar zeker eindpunt Tirano inzicht.

De 1e klas van de Bernina Express

Reizen met Bernina Express