Foto: SBB / swiss-image.ch/Dominik Baur

Grand Panorama Rondreis (1e klas)

Extra genieten van het prachtige Zwitserse landschap? Dat kan! Tijdens deze reis reist u met alle bekende Zwitserse panoramatreinen. Door de extra grote ramen kunt u in deze treinen nog beter van het uitzicht genieten. Als bonus reist u ook op de terugreis grotendeels (tot Düsseldorf) met een Zwitserse panoramatrein over het mooie traject langs de Rijn.

Geniet in de 1e klas van de mooiste Zwitserse spoorlijnen
Alle beroemde panoramatreinen inbegrepen
Reserveringen inbegrepen (waarde: tot € 212 bij twee pers.)
Inclusief hotels op loopafstand van het station

Panoramatreinen

U reist onder andere met de Bernina Express, Glacier Express, Gotthard Panorama Express en Luzern Interlaken Express (GoldenPass Line). Ook de Bernina Bus en de boot Flüelen - Luzern via de Vierwaldstättersee zijn inbegrepen. Bij alle treinen reist u (indien beschikbaar) in de 1e klas! Bovendien is bij deze reis een kleine gratis reisgids inbegrepen!

Drie varianten van deze reis

Omdat de Grand Panorama Rondreis onze favoriet is, bieden we drie varianten van deze reis aan:

 • De standaard variant. Dat is deze treinreis. U reis per ICE naar Zwitserland en u kunt per panoramtrein weer richting Nederland reizen. U reist tussen Mainz en Keulen grotendeels langs de Rijn. De GoldenPass Panoramic is optioneel. U reist van Lugano naar Filisur met de Bernina Bus en Bernina Express door Italië heen. Standaardduur: 5 dagen, extra dagen mogelijk. Terugreis per nachttrein ook optioneel mogelijk (heenreis niet). Vanaf € 963 pp.
 • Zwitserland Only. In deze variant reist u op eigen gelegenheid naar Zwitserland, en maakt u vervolgens dezelfde treinreis. U verblijft niet in Interlaken, maar in de regio Luzern. Standaard duur: 5 dagen, extra dagen mogelijk. Vanaf € 783 pp.
 • Vanaf 2024 kunt u deze treinrondreis door Zwitserland ook als groepsreis maken. Zie de pagina Groepsreis Zwitserland per trein.

Extra dagen

Onze tip: breid de reis uit met een paar extra dagen, zodat u ook ter plekke kunt genieten en meer rust heeft. Zelf zijn wij vooral enthousiast over de reisverlenging in Lugano en Zermatt. Extra dagen Interlaken is vooral handig als u naar de Jungfraujoch wilt, of een andere excursie.

De beste prijzen voor deze reis vindt u in oktober en april. De vanaf-prijzen zijn op basis van twee personen.

Hotels: Tijdens het boekingsproces selecteert u in welk hotel u wilt verblijven. Uiteraard werken we uitsluitend samen met goed gewaardeerde hotels.

Reisschema: via de veel gestelde vragen kunt u het reisschema vrij precies bekijken.

Deze reis valt in de rubriek Treinreizen Zwitserland en Rondreis Zwitserland.

Reis route: Grand Panorama Rondreis (1e klas)

Reisschema

dag 1

Nederland - Interlaken

Vandaag gaat de reis naar Zwitserland. Als er een directe trein rijdt, reserveren we deze voor u. Vanaf 15 juli 2024 rijdt er geen directe ICE naar Zwitserland. U neemt in Nederland dan de ICE naar Frankfurt, en stapt dan over op een andere ICE naar Basel. Vervolgens neemt u de trein naar Interlaken. Tijdens het laatste stukje van de reis heeft u al mooi uitzicht op de Thunersee.

Hotel Bernerhof Interlaken

lees meer
optionele dag

Extra dag Interlaken (zonder trein)

Kies voor een extra dag in Interlaken en geniet van de mooie natuur. In deze omgeving kunt u prima wandelen of fietsen. Ook mogelijk is om naar de Jungfraujoch te gaan, de top of Europe. Dit is vooral leuk bij goed weer. Tickets voor de Jungfraujoch zijn niet inbegrepen en zijn vrij prijzig. Daarom adviseren we dit ter plekke aan te schaffen, zodat u de weersomstandigheden mee kunt wegen.

Als u kiest voor deze optionele dag zijn er geen treinreizen inbegrepen.

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
optionele dag

GoldenPass Express, Boottocht of stadsbezoek Bern?

Als u voor deze optionele dag in Interlaken kiest, krijgt u op de Interrail Pass tenminste één extra reisdag erbij. Hiermee kunt u naar eigen inzicht reizen. De Pass is ook geldig op de BLS-boten rond Interlaken. U kunt de extre reisdag(en) gebruiken voor bijvoorbeeld:

 • Een boottocht maken over de Thunersee naar Thun, en combineren met een kort bezoek aan Thun of Bern.
 • Een rondreis maken met de gloednieuwe GoldenPass Express (per 2023). U reist per directe trein naar Montreux, waar u rond lunchtijd aankomt. Daarna kunt u via Visp en Spiez weer terug keren naar Interlaken. Voor de GoldenPass Express is reserveren aanbevolen (niet verplicht), deze kunt u optioneel bijboeken.
 • Treinreis naar Bern maken, voor een stadsbezoek aan deze UNESCO binnenstad.

Als u kiest voor deze optionele dag, dan is het vaak relatief voordelig om ook in Chur een optionele dag inclusief trein bij te boeken. Bijvoorbeeld om naar de watervallen te gaan. Andere mogelijkheid is om deze optionele dag twee keer in Interlaken toe te voegen.

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 2

GoldenPass Line & Gotthard Panorama Express

Vandaag reist u per panoramatrein via de GoldenPass Route met de Interlaken Luzern Express. Deze mooie route gaat via de Brünigpas. Daarna reist u per trein naar Arth Goldau, waar u in de Gotthard Panorama Express (maandags en vóór 15 april en na 16 oktober regionale trein i.p.v. panoramatrein). Ook nu weer wordt u getrakteerd op prachtig uitzicht. Het is optineel mogelijk om in Luzern de boot naar Flüelen te nemen, in plaats van de trein.

Hotel Federale Lugano

lees meer
optionele dag

Dagje Lugano, Bellinzona of Locarno

Even een dagje niet in de trein zitten? Kies voor een extra nacht in de regio Lugano en geniet van een dagje in Ticino. Bij het inchecken bij uw hotel krijgt u de Ticino Pass, waarmee u gedurende uw gehele verblijf gratis kunt reizen met het openbaar vervoer in heel de provincie (2e klas). U kunt dus een dagje Lugano doen, de bekende kastelen van Bellinzona (UNESCO werelderfgoed) bezoeken of naar de mooie stad Locarno gaan. Wij adviseren u tenminste één extra dag in Lugano bij te boeken.

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 3

Met de Bernina Express

De reis begint met de Bernina Bus vanuit Lugano naar Tirano. Onderweg heeft u onder andere mooi uitzicht op het Comomeer. In Tirano is er tijd voor een hapje en een drankje, daarna begint de reis met de Bernina Express, volgens ons de mooiste treinreis van Europa. U neemt plaats in de prachtige panoramarijtuigen en passeert onder andere het bijzondere keerviaduct van Brusio en de net zo indrukwekkende Bernina Pass.

U verblijft in Chur of indien gewenst in Bergün. Chur is de oudste stad van Zwitserland, Bergün een mooi bergdorpje. Hotel in beide plaatsen worden de hotels goed gewaardeerd, in Bergün is het hotel enigsinds gedateerd en is het hotel sneller vol.

Central Hotel Post Chur

lees meer
optionele dag

Extra dag Chur / Bergün zonder trein

Chur is de oudste stad van Zwitserland. Het is een klein, maar gezellige stadje. In het hotel krijgt u een gastenkaart. Met deze gastenkaart reist u gratis met de lokale bus, ook krijgt u korting bij de Chur Bergbahnen (Brambrüesch), en kunt u ook gratis een bezoekje brengen aan het Obere Au zwembad en het Rhätische Museum Chur. (De geldigheid van de gastenkaart kan wijzigen.)

Als u in Bergün verblijft kunt u in de omgeving wandelen (en zijn de eerder genoemde voordelen van de gastenkaart niet van toepassing).

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
optionele dag

Extra dag Chur / Bergün incl. treinreis

Als u deze extra dag Chur / Bergün boekt, krijgt u op de Interrail Pass tenminste één extra reisdag. Daarmee kunt u naar eigen inzicht reizen. Bijvoorbeeld (voorbeelden bij verblijf Chur):

 • Dagje Zürich. In vijfkwartier reist u per trein naar Zürich, de economische hoofdstad van Zwitserland.
 • Dagtrip naar de grootste watervallen van Europa. Let op: een enkele reis duurt circa 2,5 uur. Bij een retourtje zit u dus circa 5 uur in de trein.
 • Dagtrip naar Luzern (2 uur en 15 minuten) of Davos. Naar Davos kunt u ook reizen met de historische RhB Krokodil, deze rijdt van half mei tot half oktober.
Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 4

Glacier Express naar Zermatt

De indrukwekkende reis van gisteren krijgt een vervolg. Het eerste deel van de reis gaat via de Albula spoorlijn. Die behoort net als de Bernina spoorlijn van gisteren tot het UNESCO werelderfgoed. Vandaag passeren we het reusachtige Landwasserviaduct, de Rijnkloof, de Oberalppass en tot slot het Mattertal. We eindigen onze reis aan de voet van de Matterhorn, in Zermatt. (Of overnacht indien gewenst in Täsch.)

(Bij verblijf in Bergün reist u eerst een kort stukje met de regionale trein, de Glacier Express rijdt Bergün voorbij.)

Hotel Garni Testa Grigia Zermatt (of Excelsior)

lees meer
optionele dag

Extra dag Zermatt / Gornergratbahn

Vandaag kunt u een extra dag in Zermatt plannen en bijvoorbeeld de Gornergratbahn bezoeken. Tickets voor de Gornergratbahn adviseren wij u ter plekke te kopen, zodat u de weersomstandigheden mee kunt laten wegen. (Bij mist adviseren wij niet naar de Gornergrat te gaan). In de omgeving van Zermatt kunt u goed wandelen.

Zelfde hotel als de voorgaande dag.
dag 5

Per Panoramatrein naar Nederland

Vandaag is alweer het einde van deze indrukwekkende rondreis. Om de rondreis in stijl af te sluiten kunt u kiezen om per panoramatrein terug te reizen naar Nederland. Onderweg heeft u tussen Koblenz en Keulen mooi uitzicht op de Rijn. In Düsseldorf (of Keulen) stapt u over op de ICE naar Nederland.

Wilt u liever met de ICE terug? Dan is dat op de meeste dagen mogelijk. We boeken alleen directe ICE's tussen Basel en Keulen. We boeken niet de directe ICE naar Nederland, omdat deze relatief laat vertrekt en relatief vaak vertraagd is. De panoramatrein boeken we als deze rijdt, deze komt vanaf 15 juli 2024 te vervallen. Vanaf deze datum reserveren we standaard de ICE vanaf Basel.

Grand Panorama Rondreis (1e klas)

Eén van onze favorieten. Comfortabel genieten van het Zwitserse landschap. Boek vandaag nog!

v.a. 1030,- p.p.
Rondreis samenstellen
Gotthard Panorama Express

Hoogtepunten Grand Panorama 1e klas

Glacier express

Langzaamste sneltrein ter wereld

Bernina Express

Via de Albula- en Berninaspoorlijn
bekijk alle hoogtepunten

Optioneel in deze reis

Diner

In Lugano en Filisur is halfpension mogelijk.

Boot Luzern - Fluëlen

bekijk alle optie op deze reis

Inbegrepen in deze reis

Treinticket van en naar Zwitserland

1e klas treinticket naar Zwitserland vanaf elk station in Nederland of België v.v.

Treintickets in Zwitserland

Alle benodigde treintickets (1e klas) binnen Zwitserland (Interrail Global Pass).

bekijk alles wat is inbegrepen

Niet inbegrepen in deze reis

Reis- en annuleringsverzekering

Lokale toeristenbelasting

Goed om te weten

Panoramatreinen

De genoemde panoramatreinen zijn inbegrepen, mits deze rijden.

 • De Glacier Express rijdt niet vanaf 13 oktober 2024 t/m half december 2024. Vanaf 13 oktober tot en met begin november zijn er vermoedelijk werkzaamheden.
 • De Gotthard Panorama Express rijdt in 2024 vermoedelijk van 16 april t/m 19 oktober, niet op maandag. Als de Gotthard Panorama Express niet rijdt, reist u per reguliere trein over dezelfde prachtige route.
 • De Bernina Bus rijdt in februari, maart, april en november niet dagelijks. Als de bus vol is of niet rijdt, reist u per regionale trein via Monza.

Reisschema & Werkzaamheden

We maken voor u een persoonlijk reisschema. Bij veel gestelde vragen kunt u al een indruk krijgen hoe het reisschema er doorgaans uitziet. Let op: in de zomerperiode, vanaf 16 juli 2024, zijn er omvangrijke werkzaamheden in Duitsland, waardoor de treinreis van en naar Zwitserland langer kan duren. We zullen altijd plannen met zo min mogelijk overstaps en vermijden busvervoer. In de periode 10 augustus t/m 30 augustus is er een ingrijpende stremming tussen Duitsland en Zwitserland, waardoor de treinreis relatief lang duurt.

1e klas panoramatreinen

Goed om te weten: de 1e klas is vaak als eerste volgereserveerd. Zeker in het hoogseizoen (juni t/m september) bij de Glacier en Bernina Express. Als de dit van toepassing is, overleggen we met u. Vaak is er nog wel ruimte in de late Glacier Express uit Chur, deze komt rond 20:00 uur in Zermatt aan. We boeken deze trein alleen als de eerdere treinen (die rond 17/18 uur aankomen) geen beschikbaarheid hebben. Mocht de 1e klas vol zijn dan laten we het weten.

Bij de Bernina Express kan het regionale treinstel uitkomst bieden. Hier kunnen meestal de ramen open, en heeft u vrije zitplaats keus. Zelf zijn we fan van het regionale treinstel, omdat we beter foto's en video's kunnen maken. De reserveringskosten (€ 25 pp) kunnen we in mindering brengen. Andere optie is om een 2e klas plek te boeken. Ook hier nemen we contact op, als de panoramaplaatsen in de Bernina Express niet beschikbaar zijn. Soms is het ook mogelijk om de Bernina Express vanuit St. Moritz te reserveren. Dan moet u echter al om 7 uur 's ochtends vertrekken.

Hotels

De beschikbaarheid van hotels wordt handmatig gecontroleerd. U verblijft standaard in de volgende hotels:

 • Interlaken: Bernherhof (standaard kamers zonder airco). Vaak geboekte alternatieven: Hotel Krebs, The Hey, Artos.
 • Lugano: Hotel Federale. Vaak geboekte alternatief: Parkhotel Continental Lugano.
 • Chur/Bergün. Standaard Post Hotel Chur (geen airco, in de zomer kan het warm zijn), in stap 3 is ook (tegen meerprijs) ABC Hotel Chur te selecteren. Viersterrenhotel, dichterbij het station en kamers met airco. Liever in de bergen overnachten? Selecteer dan Hotel Ladina in Bergün in stap 3. Hier is geen lift beschikbaar.
 • Zermatt: Hotel Testa Grigia. Vaak geboekte alternatieven: Hotel Excelsior, Hotel Continental, Hotel Elite

Als één van de genoemde hotels niet beschikbaar is, boeken we een gelijkwaardig alternatief hotel en informeren wij u op het moment dat we de treinreis bevestigen. Mocht het alternatief niet naar tevredenheid zijn, dan kunt u dit aangeven.

Reisschema

Wilt u weten hoe het reisschema er ongeveer eruit ziet? Zie de veel gestelde vragen. Daar behandelen we het reisschema vrij nauwkeurig.

Treinticket

De basis voor deze reis vormt een Interrail Global Pass, geleverd als mobiel pas. Deze kunt u alleen op een smartphone of tablet laden. Onderweg houdt u in de app een reisschema bij met welke treinen u reist. Vraag naar de mogelijkheden als u een papieren pas wilt. Hiervoor wordt een toeslag gevraagd van 10 euro per persoon.

Stiptheid

Zwitserse treinen staan bekend om de stiptheid. Duitse treinen zijn echter regelmatig vertraagd. We houden hier rekening mee in onze planning, maar het kan zijn dat u op de heenreis en terugreis langer onderweg bent. Als u kiest voor de Plus reis (per nachttrein), heeft u minder vaak last van vertraging.

Veel gestelde vragen

Hoe ziet het reisschema eruit?

Informatie over het reisschema

 • Vertrek is vanuit elk station in Nederland mogelijk. Het voorbeeld is vanuit Utrecht.
 • Op sommige periode's kan de dienstregeling aangepast zijn.
 • U krijgt een treinpas waarmee u vrij kunt reizen. U kunt dus eerder of later vertrekken.
 • Wel bent u praktisch gebonden aan de reservering van de Gotthard Panorama Express, Bernina Express, Bernina Bus en Glacier Express. Althans: als u wilt plaats nemen in de panoramatrein. U mag eventueel wel per reguliere trein reizen.

Het reisschema van dag to dag

Dag 1:
v. 8:34 Utrecht Centraal - Basel SBB a. 14:47 (ICE met bar/bistro)
v. 15:28 Basel SBB - Interlaken Ost a. 17:28 (IC)
(Tussen Basel SBB en Interlaken zijn er één a twee reismogelijkheden per uur.)
Inbegrepen: zitplaatsreservering Nederland - Basel.
(Let op: in 2023 rijdt de ICE vanaf eind mei tot half september niet rechtstreeks naar Basel en is er een extra overstap in Frankfurt Flughafen of Frankfurt Hbf benodigd. De aankomst blijft in principe ongewijzigd, als de aansluiting verloren gaat komt u een uur later aan.)

Dag 2:
Reisschema zonder boot
10:04 Interlaken Ost - Luzern 11:55 (IR)
12:18 Luzern - Arth Goldau 12:45 (EC)
13:15 Arth Goldau - Lugano 16:41 (Gotthard Panorama Express)
Tip: vertrek één of twee uur eerder uit Interlaken en doe een lunch in Luzern. Bagagekluizen zijn op het station beschikbaar.
Inbegrepen: zitplaatsreservering Gotthard Panorama Express

Reisschema met boot
9:04 Interlaken Ost - Luzern 10:55 (IR)
11:12 Luzern - Fluëlen 13:55 (BOOT, restauratie aanwezig)
14:09 Fluëlen - Lugano 16:41 (Gotthard Panorama Express)
Inbegrepen: zitplaatsreservering Gotthard Panorama Express. Tickets voor de boot zijn optioneel.

Dag 3:
10:00 Lugano - Tirano 13:00 (Bernina Bus)
[tijd voor lunch op eigen gelegenheid]
14:24 Tirano - Chur 18:22 (Bernina Express)
Inbegrepen: zitplaatsreservering Bernina Bus en Bernina Express

Dag 4:
11:05 Chur - Zermatt 17:10 (Glacier Express)
(Het kan ook zijn dat u een uur later reist)
Inbegrepen: zitplaatsreservering Glacier Epxress

Dag 5:
8:13 Zermatt - Visp 9:22 (Regionale trein)
9:27 Visp - Basel 11:32 (EuroCity)
12:20 Basel - Düsseldorf 17:31 (EuroCity, met panoramarijtuig)
18:12 Düsseldorf - Utrecht Centraal 19:59 (ICE)
Ter info: U hoeft geen stress te hebben dat de aansluiting in Visp mis gaat. In de regel gaat dit goed, maar mocht u de aansluiting toch missen, dan is er half uur later weer een trein en kunt u nog steeds op tijd in Basel komen voor de panoramatrein naar Düsseldorf. U moet dan wel nog een keer extra overstappen in Bern. In de ICE en EuroCity naar Düsseldorf is er een bar of restauratie aanwezig.
Inbregrepen: zitplaatsreservering tussen Basel en Nederland.

Kan ik afwijken van het reisschema?

We stellen met zorg een reisschema op, maar als u daarvan wilt afwijken dan kan dat. We leveren u een flexibel treinticket, waarmee u ook eerder of later kunt reizen. U kunt echter niet zomaar de Glacier Express, Bernina Express of Gothard Express op een ander tijdstip nemen, dit vanwege de reserveringsplicht.

Wat voor treinticket krijg ik?

U krijgt alle benodigde treintickets. De basis is een mobiele Interrailpas, aangevuld met reserveringen en voor zover nodig andere tickets. Tijdens het reizen houdt u een reisschema bij in de Interrail-app. Wij maken voor u al een reisschema zodat het invullen extra snel gaat. Bovendien is de Interrail-app gekoppeld aan een reisplanner. Desgewenst kunnen we tegen extra kosten een papieren pas regelen.

Zijn jullie aangesloten bij de SGR?

De SGR is een garantiefonds. Touroperators van rondreizen zijn wettelijk verplicht om u te beschermen tegen een eventueel faillissement (financieel onvermogen). Wij zijn aangesloten bij VZR Garant. Dit is één van de in Nederland vier erkende garantiefondsen.

Ik wil vooruit reizen, kan dat?

Vooraf is niet bekend welke stoelen vooruit of achteruit gaan. Als u met twee personen bent en u wilt graag vooruit reizen, kunt u aangeven dat u twee zitplaatsen tegenoverelkaar wilt. Dan kan één persoon zitten in de rijrichting.

Geef dit aan bij het opmerkingenveld tijdens het boeken of stuur na het boeken direct een e-mail om deze wens door te geven.

Wanneer is de beschikbaarheid van deze treinrondreis het beste?

Treinrondreizen naar Zwitserland zijn het best beschikbaar in april, mei, juli, augustus en oktober. Tijdig boeken is in alle gevalen aan te bevelen. Veel mensen die naar Zwitserland gaan reizen zonder kinderen en willen de zomervakantie vermijden. Daardoor zijn juni en september zeer populair. De overige maanden zijn ook populair, maar de beschikbaarheid is vaak wel beter. De 1e klas is in de trein vaak het snelst volgeboekt.

Voor de (Voordeel) Winter Treinrondreis geldt dat de beschikbaarheid met name in de Kerst- en Krokusvakantie minder goed is, omdat er dan veel wintersporters naar Zwitserland trekken. Buiten deze vakanties, bijvoorbeeld in januari, is de beschikbaarheid vaak beter.

Grand Panorama Rondreis (1e klas)

Eén van onze favorieten. Comfortabel genieten van het Zwitserse landschap. Boek vandaag nog!

v.a. 1030,- p.p.
Rondreis samenstellen

Handige pagina's

Offerte aanvragen
Veel gestelde vragen
Over ons
Last minute trein

Garantie

Om de betrouwbaarheid van jouw reservering te waarborgen, zijn we geregistreerd bij het VZR Garantiefonds en aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Informatie

Treinrondreis.nl is een initiatief van Treinreiziger B.V.

Treinrondreis
Grondherendijk 41 a/b
3082 DG Rotterdam
Ons kantoor is geen bezoekadres

Telefoon: 010 - 26 13 0 43
Email: contact@treinrondreis.nl

Treinrondreis.nl is een handelsnaam van Treinreiziger B.V. (KVK 86245007). Op al onze pakketreizen is de EU-richtlijn 2015/2302 van toepassing. Zie: de pagina reizigersrechten/reisgarantie. Op alle reizen zijn onze (reis)voorwaarden van toepassing. Wij maken gebruik van cookies en handeren de volgend privacyverklaring. © 2021-2024 Treinrondreis.nl