Interrail: Treinen zonder toeslag

Wil je lekker per trein rondreizen door Europa? Dat kan met Interrail. Bij sommige treinen moet je een toeslag betalen of is reserveren verplicht. Je kunt echter ook tal van bestemmingen bereiken zonder toeslag.

  • Wil je met Interrail je reis plannen? Check dan onze tips. In de app van Interrail heb je de optie om je reis te plannen zonder toeslag. In dit artikel een aantal praktische voorbeelden.

Nederland naar Milaan

Je kunt bijvoorbeeld met Interrail prima zonder toeslag naar Milaan nemen. Vanuit Nederland neem je dan bijvoorbeeld om 8:08 uur de ICE vanuit Amsterdam naar Basel. Die geeft aansluiting op de trein naar Italië. Je stapt echter in Lugano of Chiasso uit. Als je blijft zitten moet je namelijk toeslag betalen. Maar in Lugano of Chiasso kun je overstappen op de regionale trein zonder toeslag naar Milaan. Als alles goed gaat bereik je om 19:17 uur Milaan. In de praktijk zal het vaak een uur later zijn.

Als snelheid niet belangrijk is kun je ook via de mooiste treinroute van Europa naar Italië reizen, via de Bernina spoorlijn. Je neemt dan ook in Nederland de trein naar Basel, en vervolgens reis je verder met Interrail naar Zürich en Chur. Je doet er dan verstandig aan om dan in de omgeving van Chur een overnachting te plannen. De volgende dag reis je dan via de mooiste spoorlijn van Europa naar Italië, over de Bernina spoorlijn. Je kunt hiervoor de Bernina Express gebruiken. Je mag niet plaats nemen in de panoramarijtuigen (althans, niet zonder toeslag), maar vooraan de trein is een regionaal treinstel. Die kun je wel zonder toeslag gebruiken. De Bernina Express eindigt in Tirano, waar je per regionale trein naar Milaan kunt reizen.

Treinreizen in Italië zonder toeslag

Vanuit Milaan kun je vanaf station Milano Lambrate zonder toeslag naar Venetië reizen. Die reis duurt ongeveer 3 uur. Je moet wel overstappen in Verona. Deze reis is bijna elk uur mogelijk. Ook kun je zonder toeslag in iets minder dan vier uur van Milaan naar de Cinque Terre reizen, je kunt dan de trein van 12:25 uur nemen naar Genova Brignole, waar je overstapt op de trein naar La Spezia Centrale. Een mooie omgeving, waar de trein ook langs de Italiaanse kust rijdt. Vanuit La Spezia Centrale reis je via Pisa in een kleine drie uur naar de mooie stad Florence. In iets meer dan vier uur kun je per regionale trein van Florence naar Venetië reizen. (Als je de hogesnelheidstrein neemt, doe je er ruim twee uur over en betaal je € 10 per persoon extra). Je kunt vervolgens vanuit Venetië zonder toeslag met je Interrail Pass via Udine naar Oostenrijk reizen (Villach).

Treinreizen in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk zonder toeslag

Reizen zonder toeslag in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk is geen sport. In deze landen kun je vrijwel elke reguliere trein zonder toeslag gebruiken. Wel moet je er rekening mee houden dat je voor de nachttrein vaak moet reserveren. Ondanks reserveren niet verplicht is, kun je het wel overwegen. Voor € 4 is het best prettig een gegarandeerde zitplek te hebben.

Reizen met Interrail in Hongarije, Slowakije en Tsjechië

Ook in Hongarije reis je met de meeste treinen met een Interrail Mobile Pass zonder toeslag. Dat geldt ook voor de treinen Wenen - Boedapest. Ook in Tsjechië kun je heerlijk vrij reizen met je Interrail Pass. Voor de snelle SuperCity, die op enkele routes rijdt, moet je wel bijbetalen. Echter, er zijn nog genoeg andere treinen waarmee je zonder verplichte reservering mee kunt reizen. In Slowakije moet je wel voor veel snelle treinen een toeslag betalen, maar die bedraagt slechts één euro, en kun je zelf online reserveren. Wat ons betreft is treinreizen in Slowakije trouwens echt een aanrader.

Reizen met Interrail naar Denemarken

Normaal gesproken hoef je voor binnenlandse treinen in Denemarken niet te reserveren. Echter, tijdens de coronapandemie komt het soms voor dat er wél een reserveringsplicht geldt. Daarnaast moet je in het hoogseizoen reserveren voor de treindienst vanuit Hamburg naar Denemarken (Intercity's). Wil je met Interrail zonder toeslag naar Denemarken? Dan kun je vanaf het Duitse Niebüll per regionale trein de grens passeren. Elke twee uur rijdt er een trein Niebüll - Ribe - Esbjerg. Doordeweeks gaat de trein zelfs verder naar Aarhus. Wil je van Denemarken naar Zweden? Je kunt elke twintig minuten met de regionale trein zonder toeslag naar Malmö.

Reizen met Interrail naar Noorwegen, Zweden en Finland

Je kunt Zuid-Zweden prima bereiken met Interrail zonder verpichte reserveringen. Maar als je verder Zweden inwilt, bijvoorbeeld naar Stockholm, dan moet je eigenlijk wel reserveren. Dat geldt ook als je naar Noorwegen of Finland wilt. Naar Finland heb je trouwens de boot of de bus nodig. Er is geen treinverbinding van Zweden naar Finland.

Reizen met Interrail naar Frankrijk zonder toeslag

Je kunt ook naar Frankrijk met Interrail reizen zonder toeslag. Maar één ding is zeker: je moet meer geduld hebben. Veel meel geduld. Duurt een treinreis Parijs - Marseille met de TGV 3 uur, met de regionale trein ben je misschien wel 10 uur onderweg. Rotterdam - Parijs zonder toeslag duurt ongeveer 6,5 a 7,5 uur. Ter vergelijking: de Thalys duurt er iets meer dan 2,5 uur over. Het is dus in Frankrijk snel aantrekkelijk om toch te investeren in een Interrail reservering. Doe dat op tijd, want het aantal plekken voor mensen met Interrail is in Frankrijk beperkt.

Handige pagina's

Offerte aanvragen
Veel gestelde vragen
Over ons
Last minute trein

Garantie

Om de betrouwbaarheid van jouw reservering te waarborgen, zijn we geregistreerd bij het VZR Garantiefonds en aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Informatie

Treinrondreis.nl is een initiatief van Treinreiziger B.V.

Treinrondreis
Grondherendijk 41 a/b
3082 DG Rotterdam
Ons kantoor is geen bezoekadres

Telefoon: 010 - 26 13 0 43
Email: contact@treinrondreis.nl

Treinrondreis.nl is een handelsnaam van Treinreiziger B.V. (KVK 86245007). Op al onze pakketreizen is de EU-richtlijn 2015/2302 van toepassing. Zie: de pagina reizigersrechten/reisgarantie. Op alle reizen zijn onze (reis)voorwaarden van toepassing. Wij maken gebruik van cookies en handeren de volgend privacyverklaring. © 2021-2024 Treinrondreis.nl